Hverdagen

Genudgivelse af mit allerførste blogindlæg

Jeg har været i gang med at opdatere bloggen lidt og faldt i den forbindelse over mit allerførste blogindlæg fra vores tid i Bruxelles …

Og min antagelse dengang om, at alle mærkværdighederne ved at bo i Bruxelles med tiden ville blive en naturlig del af hverdagen holdt stik – i hvert fald hvad angår de fleste af dem …. Altså lige ud over bureaukratiet (…)  og det med skolerne og deres pædagogik – eller mangel på samme – for det lærte jeg aldrig, og jeg kommer nok heller aldrig til det… (Der kan læses mere om de oplevelser i nogle af mine andre indlæg fx. her og her )

 

Bevares, jeg tror faktisk, at de selv mener, at den store bureaukratiske administration og “holden styr på deres befolkning” med regler og formaninger er et udtryk for, at de har styr på sagerne … Og til en vis grænse har de da også styr på mange ting i kraft af, at der altid er menneskehænder ind over, men det er alligevel ikke altid til befolkningens bedste – i hvert fald ikke hvis det ses med mine skandinaviske øjne … og slet ikke hvis man tager Googlemandens temperament i betragtning, for hatten har da godt nok være ved at flyve af ham mange gange i årenes løb … hahaha ….

 

Hvis I har lyst til at læse lidt om, hvordan tingene kan gøres – og stadig gøres – i det som jeg, inden afgang fra Danmark i 2015, betragtede som den store internationale europæiske hovedstad med styr på tingene, så læs nedenstående … 

I er også meget velkomne til at læse alle de andre indlæg 🙂

 

 

************

 

Tudekiks med mandelsmag

(2015)

 

Officielt har vi nu været bosiddende i Belgien i lidt over en måned og er dermed også underlagt belgisk standard – som ikke altid er lige gennemskuelig for os blegfise med nordiske rødder …

Følgende observationer er taget til efterretning – og nogle af dem med større begejstring end andre:

 

Efteråret er en måneds tid bagud hernede, så vi har stadig grønne blade på træerne og hurtigtvoksende græsplæne (sidstnævnte er dog heldigvis så lille, at Googlemanden sagtens kan nå at trimme den inden for den tid, det tager mig at drikke en kop kaffe og komme med gode råd!)

 

Belgierne er (ligesom franskmændende) vilde med dufte – især mandelduft og -smag – ALT lige fra Ajax, vaskepulver og toiletpapir til yoghurt, kaffe og mælk hørmer af mandelessens.
Og så er belgierne omtrendt lige så gode/dårlige til at køre bil som de er til at køre på cykel … – det vil sige, at det foregår med en altoverskyggende højrevigepligt som dikterer, at man åbenbart på firesporede motorveje pludselig må panikbremse for trafik fra højre …

 

Kassedamen i det lokale supermarked fungerer også som vejviser, rådgiver og personlig shopper for alle andre kunder, end den hun er i gang med at ekspedere. Og sker der noget spændende i nabo-kassen eller uden for butikken, så forlader hun gerne sin plads for at deltage – og måske vender kassedamen slet ikke tilbage til kassen igen – hun skal jo også huske at holde pause …
Men det er ikke noget problem, for så tager du bare alle dine varer og stiller dig bagest i en anden kø og venter på, at det bliver din tur igen – og beder til at der ikke sker mere af interessant art nogle andre steder, førend DU er ekspederet færdig (det var første gang, jeg oplevede Googlemanden kasket flyve af)

 

Ting tager bare tid – og nogle ting tager RIGTIG lang tid – og hvis lige den ting forputter sig mellem mange andre ting, ja så sker den ting slet ikke.
Her kan blandt andet nævnes registrering af vores piger på det lokale kommunekontor. Vi har også kun været der fire gange (hvoraf den første gang udelukkende var for at bestille tid til at komme igen og vise pas, aflevere 4 pasbilleder og en oversat dåbsattest. (Det var i juli måned).
Det betyder nu at pigerne stadig ikke har et gyldigt belgisk ID – for det tager 4 uger at komme gennem systemet og få udstedt ID-kort samt tilsendt de fine gule klistermærker til brug for sundhedssystemet. Altså 4 uger EFTER den dato hvor det lokale kommunekontor har registreret din eksistens … Og den dag findes tilsyneladende ikke for pigerne!
Men bare rolig, jeg har heller ikke fået mine gule klistermærker endnu – for jeg hedder nemlig ikke det samme som Googlemanden til efternavn – og så er det svært at finde ud af. Derfor kom jeg til at betale 32 eur for at indskrive mig som patient hos den lokale læge – Googlemanden slap med 10 eur – for han HAR nemlig fået 5 ark med gule klistermærker!

Derudover kan jeg se i min belgiske netbank, at vi har tre børn – hvor 3. barn er navngivet “Lejre Kommune”. “Lejre kommune” har så også fødselsdag samme dag som vores ældste datter … Mon Googlemanden også får 3 x børnefradrag på næste lønseddel? Og skal jeg bestille varm mad til “Lejre Kommune” i skolen?  Og hvad med mad i skolen om onsdagen, hvor der kun er varm mad, hvis barnet skal i SFO om eftermiddagen? Skal “Lejre Kommune” gå i SFO?

 

Skolen er et kapitel for sig – og når du mener at have fundet den røde tråd, så opdager du pludselig, at den er knækket… (tag den danske skolereform, gang den med 4 og stik derefter dine børn en tudekiks …!)

Her afleveres ALLE BØRN VED porten til skolegården af forældre eller andre af skolen godkendte personer – det kan være bedsteforældre eller venner af familien. Ved porten til skolegården står “Madame Skoleinspektør” og modtager børnene og fortæller dig, at du ikke har adgang på skolen, hvis du skulle komme til at træde et skridt ind i skolegården. Herefter har forældre ikke adgang til skolen førend klokken 15:30 – medmindre du har et aftalt møde med en lærer – eller skal ind på “Madame Skoleinspektørs” kontor for at købe de korrekte hvide t-shirts til brug for gymnastiktimerne eller den påkrævede gule badehætte til brug for svømmeundervisningen!
Det var lidt svært i starten for yngstepigen, som har har været vant til “fri leg” på en folkeskole i Danmark. Men hun er kommet stærkt igen og accepterer forholdene, selv om hun ikke er enig… – Det vil sige; retter ryggen, bøjer hovedet, stiller sig på række i skolegården foran læreren og græder lydløst… Og det er her, at moderen synes det bliver lige lidt for militæragtigt – snøft snøft….!

 

Efter skole SKAL ALLE børn afhentes af en – af skolen – godkendt person. INGEN børn må forlade skolen på egen hånd – heller ikke selv om de på forhånd har aftalt det med forældrene. Første skoledag blev alle forældre bedt om at udfylde og underskrive dokument om, at man er indforstået med at følge reglementet – og samtidig oplyse om vores fysiske placering ved afhentning af vores børn. Under de store træer ved skoleporten eller under halvtaget mellem skole og børnehave? Eftersom vi – om eftermiddagen – er gået ind i regntiden hernede, så har jeg valgt “under halvtaget mellem skole og børnehave”.
Når det ringer ud, stiller alle børn sig på række foran deres lærer i skolegården. Når det enkelte barn så får øje på sine forældre, så rækker barnet sin hånd i vejret og “beder om tilladelse” til at forlade skolen. Ved porten står “Madame Skoleinspektør” igen og tjekker, at alle børn er i følge med en godkendt voksen. Og hun har rent faktisk styr på, hvem vi alle er!

Alt det her kontrol og med at have styr på de mindreårige børn er jo også fint nok – og den skærpede kontrol er noget, der er kommet til inden for de seneste år efter nogle grimme sager om bortførelse af børn. Men det er bare ikke et sikkerhedsniveau, vi er vant til hjemmefra! Hjemme cyklede børnene selv til og fra skole og hegnet omkring SFO’en var usynligt …

Til gengæld har vi kun haft positive oplevelser med det hernede. Efter blot fire dage i Bruxelles valgte yngstepigen – i frustration over de manglende sprogkundskaber – at forlade en sports-camp. Hun var ikke gået langt væk – men langt nok væk til at de ikke havde styr på hende og langt nok til, at hun ikke selv havde styr på, hvor hun var. Hun blev eftersøgt og fundet af det fremmødte politi som stod for sikkerheden derude. Og hun synes de er søde og rare – selv om hun ikke forstod, hvad de sagde….:) 

Men jeg tænker, at det kan være problematisk at bygge et helt samfund op om enkeltsager, hvor man reelt skræmmer befolkningen …

 

Én gang om måneden får børnene karakterbøger med hjem – og inden da har skoleinspektøren lige været forbi de enkelte klasser, kigget alle karakterbøgerne igennem og råbt højt af de enkelt elever, som ikke har gjort det godt nok … (hvornår er det godt nok?). Ældstepigen var dog rimelig cool og trak på skulderene, da jeg spurgte ind til oplevelsen;”Jeg ved ikke, hvad hun sagde til mig. Jeg forstod det ikke, for så god er jeg endnu ikke til fransk. Men hun smilede også lidt engang imellem….!”

Yngstepigen var også helt cool og sidder og synger i timerne, hvis hun ikke lige er med på, hvad det er, de skal lave…; “Jeg forsøgte, og sådan blev det”, sagde hun, da hun kom hjem efter første diktat, og havde fået “sur smiley” og kommentar om korrekthed pga. at hun ikke kunne stave til; comment, bonjour, madame, facile m.m.- men istedet havde skrevet; “gmon, bnjr, mdm og fasil”. Ja, det havde jeg nok også skrevet, hvis jeg var 6 år og kun havde været i den franske skole i tre uger og ikke vidste bedre! Og så fik hun en is bare for at have forsøgt 🙂
Mon ikke det det hele nok skal gå – selv om vores børn på nuværende tidspunkt hverken kan skrive sirlig sløjfeskrift med fyldepen eller tale flydende fransk … Niveauet er bare højere – og så skal det hele nok komme hen ad vejen.

 

Nå, men tilbage til det der med om jeg skal bestille varm mad til pigerne (og Lejre Kommune?) i skolen om onsdagen? Det ved jeg faktisk stadig ikke – for om onsdagen slutter skolen kl. 12:20, og så må børnene ikke få varm mad – med mindre de bliver på skolen, og deltager i studietid – som forøvrigt slet ikke er skemalagt til om onsdagen?
Men de må gerne blive i skolens varetægt indtil kl. 18:30 – så skal de bare huske selv at have eftermiddagsmadpakke med (og forældrene skal huske at give særskilt besked om dette til skolen). Men eftermiddagsmadpakken må de ikke lægge i den store “madkasse” i køleskabet om morgenen, for så betyder det, at de vil spise deres eftermiddagsmadpakke til frokost (selv om den jo er beregnet til om eftermiddagen) – og så går det helt galt for Madam’en i kantinen – hvis de både har lagt en madpakke (som de vælger ikke at spise til frokost) i den store “madkasse”, og de samtidig også tager den varme mad … Lad os bare sige, at yngstepigen har lært den lektie(!) og nu accepterer, at eftermiddagsmadpakken ikke må komme i køleskabet.


Jeg har sagt til mine piger, at de bare skal tage alt, hvad de kan få – og putte resten i tasken….. 😉 Hvis altså der er plads for alle de håndskrevne informationssedler, de bringer med hjem hver dag.

Kunne de dog ikke bare lave ET dokument der fortæller, hvordan de vil have tingene?

 

Vi har indtil videre modtaget individuelle sedler over MANGE dage for:

Købe bestemt hvid t-shirt til gym – samt shorts i korrekt farve og længde
Købe hvide sandalsko (det var hvad google-translate fik det til) til gym.
Købe GUL badehætte til svømning – skal betales kontant.
Binde kontaktbøger samt opgavebøger ind i transperant bogbind.
Anskaffe et blåt og rødt ringbind (bestemt mærke!)
Indsæt farvede faneblade i rødt og blåt ringbind (påfør forkortelser for fag på de enkelte faneblade!)
Medbring to kuverter i korrekt format med 10 eur i hver (takst for leje og køb af bøger) (Hvad er korrekt format?)
Medbring én i kuvert i korrekt format med 3 euro (for at låne biblioteksbøger – og hvis den lånte bog mistes, så skal den erstattes med en bog nøjagtig magen til – her snakker vi om udgave, oplag, indbinding OG ALT.) (Fedt når ens yngste afkom kommer hjem med en tegneserie fra 1954, hvor siderne er helt skattekort-agtige af tiden der er gået…. Jeg ber’ til og håber på, at hun ikke mister den …)
Køb STIB-kort (belgisk udgave af rejsekort – og det fungerer i øvrigt super godt – i forhold til de erfaringer jeg har gjort mig med rejsekortet i DK!)
Månedlig blanket til brug for tilmelding til studietid – altså hvilke dage de skal deltage (husk at tage højde for det med det varme måltid)
Månedlig blanket til – på forhånd – at udfylde hvilke dage dine børn henholdsvis skal have:
Varmt måltid (husk at tage højde for studietid) – og anføre samlet pris (pr. dag = 3,20 eur)
Formiddagskakaomælk eller blot mælk – og anføre samlet pris (pr. uge = 4,55 eur)
Transport til svømmehallen sammen med de andre børn (ved ikke om de havde forestillet sig, at man som forældre selv skulle komme og hente sit barn på skolen og køre dem til svømmehallen kl. 10:15 og tilbage igen kl. 12:45?) – og anføre samlet pris – (pr. 3 uger = 5,55 eur)
Nederst på siden tæller du så sammen og skriver samlet beløb.

Månedlig blanket til – på forhånd – at udfylde hvad tid dine børn afleveres OG hentes på skolen – forskellige takster for morgen, eftermiddag og aften.
Kan afleveres i morgenordning fra 07:15 til 08:15 til en daglig morgen-takst á 0,5 eur.
Skal senest afleveres kl. 08:25 VED porten – gratis. (hvis senere koster det en tur på kontoret).
Kan tidligst hentes kl. 15:30 (på nær om onsdagen – der skal de hentes kl. 12:20, med mindre de deltager i studietid – som jo så bare ikke er skemalagt om onsdagen). Eftermiddagstaksten fra kl. 12.20-15:30 er dagligt 0,25 eur. (altså er denne takst obligatorist mandag, tirsdag, torsdag og fredag, hvor de først har fri 15:30)
Seneste afhentningstidspunkt er kl. 18:30 til en daglig aften-takst á 0,5 eur. Hvis du altså ved månedens start har oplyst skolen om dette for hele den kommende måned – ellers koster det 2 eur pr. 10 min, du kommer for sent og henter dit barn)
Nederst på siden tæller du så sammen og skriver samlet beløb.

Alt dette udfyldes så to gange – for vi har to børn…. (eller måske tre)

Og for det ikke skal være løgn, så får du en seddel den sidste dag i måneden – en slags oversigt – over det skolen har registreret for dine børn;
Hvor mange dage de er blevet afleveret til den tid du har oplyst – og senest 08:25
Hvilke dage du har hentet dem senere end først angivet.
Hvor mange varme måltider de har spist.

Hvis du ikke er enig i deres sammentælling, så kan du bare rette inden betaling….? – på arket er angivet kontonummer til betaling!
Måske er det derfor, at der er så mage administrative medarbejdere på skolens kontor – der er da nok at holde styr på.

 

Om ikke så længe er alt dette sikkert en vanesag … Noget du lige udfylder samtidig med, at du sorterer skrald i lige og ulige uger – forskelligfarvede poser i forskellige uger… – men altid hvide poser tirsdag og fredag!! Det er kun de gule, blå og grønne poser, der skifter dage – men ALDRIG om onsdagen. Om onsdagen er det nemlig kun “de grønne posers dag” – Og de grønne poser må kun bruges til haveaffald! Jeg erfarrede dog sidste onsdag, at naboens gamle cykel-barnestol også kan gå for haveaffald …
Og husk for guds skyld at købe de hvide poser, der hedder “Brussel Capitale” på hylde-makaten i supermarkedet – ikke de hvide poser, der hedder “Brussel Kraainem”! Kraainem må nemlig kun benyttes af dem, der bor i Flanderen (altså på den anden side af vejen – det er midterstriben i vejen, der adskiller Bruxelles og Flanderen!!!). Står der en Kraainem-pose på vores side af vejen (altså den fransktalende del af Bruxelles), så bliver den ikke taget med. Ok, det tror jeg godt, at jeg kan finde ud af – nu – for en rulle Brussel Capitale-poser koster også kun 3 eur – en rulle Kraainem-poser koster 30 eur. (Derfor køber Flanderen-folket “vores” hvide Capitale-poser, og sætter dem over på “vores” side af vejen … Det er smart!)

 

Belgiske katte… – skal holde sig væk fra min have
I hvert fald når de (dagligt) skider i krukken med Silkepæoner. Naboens kat har åbenbart en forkærlighed for dansk-importeret pottemuld og silkepæoner i måsen. Men i morgen går det galt – for jeg har lokket yngstepigen til at dekorere krukkerne med brombærgrene i kanten…. (har lovet hende en pakke Oreo og en ny Smølfe-tegneserie, hvis det virker)

 

Hvis skoderne uden for dine vinduer er åbne, så har alle forbipasserende lov at trykke næsen mod ruden, skærme for sollyset og kigge ind i stuen! En ældre mand bruger vores stuevindue som spejl til at sætte hår og nulre overskægget på plads, når han er ude at gå tur med hunden. Nogen bliver også forskrækkede, når jeg kigger tilbage gennem ruden …

 

At bo tæt på lufthavnen – og dermed have relativt lavflyvende fly over haven kunne havde været en gene, men det er faktisk bare en vanesag. Vi hører dem ikke rigtig længere … (med mindre jeg bliver gjort opmærksom på dem af Googlemanden, der jævnligt sidder og følger dem med sin flight-radar-APP … ) Men jeg har luret ham – det er derfor, at han er så vild med at grille – så er det nemlig lidt ligesom at have sin egen “Flyver-Grill” …

 

, nu har jeg snart ikke mere tid – skal på Mutualité’n (sygekassen) og spørge efter mine og pigernes gule klistermærker, så vi kan få sat dem på de grønne sedler, vi fik hos lægen. Hver gang du har været hos lægen, får du en grøn seddel som bevis på, at du har været der og har betalt – og så skal du sætte dit gule klistermærke med dit belgiske id-nr. på den grønne seddel og aflevere den i den GRØNNE postkasse på Mutualité’n. Så kan det være, at du en dag får refunderet noget af regningen.
Men … – det er ikke gjort med det – for du skal også huske at aflevere et gult klistermærke hos lægen, så der er sammenhæng. Du kan ikke bare komme og aflevere en grøn seddel med et gult klistermærke på Mutualité’n, hvis lægen ikke samtidig har sat et af dine gule klistermærker i din journal – der skal jo være sammenhæng, når damen fra Mutualité’n ringer til lægen for at kontrollere … Spørgsmåler er så bare om jeg (når vi modtager vores gule klistermærker), kan gå ned til lægen og aflevere dem, som bevis på tidligere konsultation? Ellers nytter det jo ikke noget …
Der er stadig ingen, der har kunnet forklare mig reglen for, hvad og hvor meget man kan få refunderet. Men jeg ved dog, at medicinen til yngstepigens mellemørebetændelse IKKE er omfattet af dette. Det var lægen nemlig så sød at fortælle mig, da hun havde udskrevet recepten. Ok, måske vi blot skal stoppe behandling og lade hende lære tegnsprog i stedet … med de medicinpriser …?

 

Men, noget der virkelig spiller hernede er, at:
Du kan bestille tid hos lægen via deres hjemmeside – og dermed undgå fransk telefonkø!
Du kan få klaret mange ting hos lægen på én gang – hvis du blot har booket tiden (med mindre der er tale om flere vaccinationer, så kommer du til at betale for en konsultation pr. vaccination). Ved bookning vælger du om det skal være 10, 20, 30 eller 40 min.konsultation. Og du kan frit vælge mellem regionens læger, hvis din egen/familielægen ikke har tid, den dag du ønsker. Fordelen ved familielægen er selvfølgelig bare, at hun/han kender dig lidt bedre.
Offentlig transport er nem og billig – og metroen kører lige til døren!
Du kan bestille danske aviser i den lokale aviskiosk.
Bankerne har åbent om lørdagen – det er jo ikke alt, der er elektronisk hernede (de er sådan ca. 30 år bagefter, hvad det angår)
De belgiske naboer på venstre side er meget søde (men har verdens mindst intelligente hund)
Den tyske nabokone på højre side er meget stærk!! (tror faktisk Googlemanden blev lidt imponeret over hende, da han havde brug for hjælp til at løfte vores sofa ind i stuen – hun løftede både sofa og ham!)
Kaffen på Starbocks er langt billigere end i København.
Belgiske pomfritter smager bare bedre!
Og den lokale “Døgnkiosk” har et kæmpe udvalg af Champagne …

 

Der er helt sikkert meget mere, når vi først lærer det hele rigtigt at kende 🙂

 

Kh.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.