Hverdagen

Når man kommer hinanden ekstra meget ved.

Jeg kan af gode grunde ikke udtale mig om hele Belgien, da det i følge belgierne selv er et meget komplekst land og reglerne ikke altid er gældende på tværs af regionsgrænserne(!)

Men her, hvor vi bor, tilbydes kvinder – uanset forhistorie og risikogruppe – at få foretaget mammografi samt ultralydsscanning (plus den mere “håndgribelige” undersøgelse) årligt fra de er 40 år.

 

Det er jo i sig selv en rigtig fin service, synes jeg.

 

Du bliver ikke automatisk indkaldt til undersøgelse, men du kan altid få en henvisning, hvis du selv husker lægen på det – og du vælger selv, hvilken klinik der skal stå for det.
Dog skal du i første omgang selv lægge betalingen for undersøgelsen, men 80 procent af beløbet kommer retur fra sygesikringen senere – Tjek!
Jeg kan som bonusinfo tilføje, at vi betaler 33 euro i kvartalet for et familiemedlemsskab af sygesikringen – og det betyder så, at vi i første omgang selv betaler for alt – læge, tandlæge, apotek, skadestue m.m. – og så efterfølgende får penge retur, hvis vi afleverer kvittering i sygesikringens postkasse – Satsen for hvor meget du får retur, er forskellig fra gang til gang – det noterer lægen/tandlægen/hospitalet med et specielt nummer ud for den enkelte behandling.

 

Jeg tænker, at det måske er lidt det samme som Sygeforsikringen “danmark” – blot med den forskel, at vi hernede selv betaler en andel af udgiften til både læge, speciallæge, hospital m.m. og så selvfølgelig selv skal aflevere den fysiske kvittering til sygesikringen – ikke noget med elektronisk kommunikation hernede …

 

Og nej, skattetrykket er ikke specielt lavt i Belgien!! Men det er (ligesom det med brugerbetaling i sundhedsvæsnet) en helt anden historie og slet ikke det, dette indlæg skulle handle om!

 

Nå, men en ting er også, at sundhedspersonalet hernede nogle gange vil være på kindkys med patienterne … (det er der en ganske god forklaring på, hvis man går lidt ind i det der med “kind-mod-kind”, beroligende hormoner osv.) … men men, alt med måde, fristes jeg til at sige …


Jeg blev i hvert fald selv en anelse “overrasket”, da jeg første gang oplevede, at en autoritet fra sundhedsvæsnet ville kindkysse mig ved første konsultation – og jeg anser ikke mig selv for værende specielt sart …

 

Men noget andet er (og lige dét kan nok også være noget af en blufærdighedskrænkende oplevelse for mange), at brystundersøgelsen i nogle tilfælde fortages med åben dør ind til undersøgelseslokalet, mens du står topløs og med frit udsyn til/fra sofaarrangementet og de ventende patienter i reception/venteværelse …, hvor der i mit tilfælde sad en ældre dame med brillerne godt nede over næseryggen og stirrede mig dybt i øjnene, mens mine ** skiftevis lå fladmast mellem to glasplader…

 

Jojo, vi kommer hinanden ved hernede – og ja, de har vel alle set bare bryster før – hahaha 🙂

 

Kan I ha’ en dejlig aften!

 

(NB: døren blev lukket, da vi skulle snakke om undersøgelsesresultatet efterfølgende!)

 

Kærlig hilsen

 

4 kommentarer

 • Sofie

  Hvor er det interessant at læse om. Jeg ved, hvis jeg skal være helt ærlig, meget lidt om Belgien og det belgiske samfund, og det er virkelig en “treat” at blive inviteret indenfor på denne måde.

 • Sofie

  PS: Dét med kindkys! :O For én, der frekventerer diverse hospitaler ret så ofte, kan jeg slet ikke forestille mig, at blive mødt på den måde. Selvom det er grænseoverskridende og specielt (for dem, der ikke er vant til det), må det alligevel være lidt hyggeligt. Jeg føler nogle gange, at jeg invaderer sundhedspersonalets intimsfære blot ved at give dem hånden.

 • Lene Andreasen

  Jeg må indrømme, at jeg første gang også blev ret overrasket.
  Men som tiden går, bliver det jo bare mere og mere naturligt og en del af hverdagen – lige som så meget andet hernede. Det er dog ikke alt hernede, der bliver naturligt med tiden!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.